Styrkegympa för löpare!

  • 15 nov 2013

På onsdag startar ALK:s styrkegympa för löpare. Vi kör 10 onsdagar i höst/vinter, kl. 20:00-21:00 i Gröndalsskolans idrottshall. Gympan har betoning på styrka och kroppsmedvetenhet. Vi använder gummiband och egen kroppstyngd. Det är gratis för medlemmar i Apladalens löparklubb, annars 30 kr/gång. Välkomna!

I en intervju med Malin Ewerlöf och naprapat Hans-Olov Castergren säger de bl a följande om styrketräning för löpare (läs hela intervjun här):

”Löpsmart styrketräning ger dig ett lätt löpsteg, förbättrar din teknik och förebygger skador.”

– Styrketräning och löpning hör absolut ihop. Speciellt om du anpassar träningen så att den är utformad för att stärka dig i just löpning. Styrketräning behöver inte betyda blytunga vikter och maxstyrka på gymmet, satsa på mer löpnära övningar, säger löpproffset Malin Ewerlöf Krepp och tillägger;

– Löpning är så mycket mer än bara starka ben, många löpare är för svaga i bålpartiet. Du blir en bättre löpare om du stärker mag- och ryggpartiet. Då orkar du hålla upp överkroppen vilket gör att du behåller rätt teknik även när du blir trött. För löpteknik är inte bara något du måste kunna, du måste också ORKA hålla den.

Naprapaten Hans-Olov Castergren håller med. Han möter ofta löpare i sitt yrke och ser stor skillnad på de som kompletterar sina springrundor med någon form av styrketräning och de som inte gör det;

– Framför allt ser man det på kroppsmedvetenheten. En löpare som inte kompletterar med annan träning kan nöta på i en och samma riktning med småkrämpor som sedan leder till problem. Den som även tränar annat lär känna sin kropp och upptäcker skador tidigare, och kan bota dem i tid. Och med en stark kropp kommer du att kunna springa längre och snabbare utan att snedbelasta och dra på dig skador.”