Ironman 70,3 Jönköping

  • 12 jul 2016

Läs Mattias härliga och utförliga berättelse från Ironman 70,3 i Jönköping 9 juli

I helgen var det dags för Sveriges allra första IronMan 70,3.. detta evenemang gick av i Jönköping. Det är helt fantastiskt att vi har möjligheten att få en såhär fin tävling så pass nära och vad kul att allt engagemang från dom som drivit och pushat för att få just en IronMan 70,3 till Jönköping äntligen burit frukt och gått igenom.  Och det var enormt kul att så många från våra hemtrakter ställde upp och körde på efter sin förmåga och genomförde denna Ironman. Här kommer en liten genomgång av alla tävlandes insatser och jag skall försöka göra mitt bästa för att få med så mycket som möjligt. Det är ju tusentals intryck under hela racet och man kan tyvärr inte få med allt och jag hoppas ingen känner sig missad eller besviken för rapporten som följer, för vare sig du gick i mål på tiden 4h 30 min eller 7h-30 min så ska du vara enormt stolt. För under hela racet är det DU och bara du själv som kämpar dig igenom varje simtag, varje cykeltramp och varje löpsteg, det är DU som måste tänka och planera hur du skall äta och dricka för att orka, Det är du som måste tänka på vad du äter för att inte kräkas och för att undvika magkramper, det är Du som måste planera dina toalett besök under racet eller helt enkelt bestämma om du skall låta det hända i byxorna och det är Du som kämpar emot ditt pannben när man inbillar sig att det gör ont, när det faktiskt börjar göra lite ont, och när det börjar göra riktigt ont och när till slut smärtan är olidlig, när man vill börja lipa, när man vill bryta och alla andra tankar som spökar innan man når röda mattan och kan fullfölja sin Ironman och därmed bli en hjälte!

 

Här följer en liten rapportering och jag börjar med att ge en liten längre rapportering om våra 2 kämpar som kvalde in till VM i IronMan 70,3 i Chattanooga i USA 2017

 

Leif Håkan Johnsson

Den här mannen är för mig helt otrolig. Han är en av mina 2 största inspirationskällor. Han tävlar i M70 klassen. Han har gjort IronMan i Kalmar 2 gånger och lyckats kvala in och fullfölja Ironman på Hawaii. Han är en kämpe av högsta rang. Med tanke på sina tidigare insatser så räknades han i Jönköping som en World Athlete och fick därför har sin cykel tillsammans med proffsen. Riktigt häftigt. Leif Håkan har tyvärr problem med artros i knäna men det har inte stoppat honom förr och det gjorde det inte heller i helgen. Leif Håkan körde en mycket bra simning och en helt otroligt snabb cykling. 3:03:03 på 90 km, notera återigen att Leif Håkan tävlar i M70 . Därefter kom löpningen och även om han själv sa att det gjorde ont efteråt så kämpade han på. Jag blir så imponerad för jag mötte Leif Håkan ett par gånger på löpningen och han såg extremt stark ut och varje gång man hejade på honom så kom det där leendet och den där energin som bara Leif Håkan kan sprida fram. Det blev en solklar första plats i för Leif Håkan i sin åldersklass och med detta var han garanterad en kvalplats till VM nästa år. Och även om han efter målgången sa att han inte visste om han skulle tacka ja så var vi alla övertygade om att hans mål redan från starten varit just kvalplatsen.  Jag fick berättat från Leif Håkan i efterhand att under prisutdelningen smög han iväg och ringde hem till sin fru och frågade ”skall jag tacka JA”? Svaret han fick från sin fru var ”jaha vart skall vi åka nu?  Vart ligger Chattanooga?  Och därmed var det klart. Kan ju även tilläggas att Leif Håkan var en av dom ”galningarna” som körde Vansbrosimmet dagen innan Ironman i Jönköping.

 

Sluttid i mål: 07:20:38   ( notera att detta är över en timme ifrån maxgränsen på 8,30,00 med andra ord så har det gått väldigt snabbt för Leif Håkan  )

 

 

Dan Johnsson

Min andra stora inspirationskälla och en av mina bästa vänner. Han som har fått mig att köra Ironman. Och son till Leif Håkan. Dan har redan skrivit en enorm bra rapport om sitt eget race som jag rekommenderar alla att läsa och njuta av. Det finns inget jag kan skriva eller säga för att göra honom rättvisa med mina ord efter att ha läst den. Jag vet hur mycket tid Dan och hans familj har lagt på sin satsning inom Ironman och jag är så enormt stolt över hans insats i Jönköping. Med en ny cykel och med en löpnings säsong i år med personbästa på både hel och Halvmarathon så är han i sin livs form. Dan slutade som total 9.a i sin åldersklass som var den tuffaste av alla med 280 tävlande och totalt en 62:a plats av alla ca 2000 tävlande, detta innebar att Dan´s klass hade 4 kvalplatser till VM. För att få sin kvalplats måste man vara på plats vid prisutdelningen och dessutom betala platsen direkt personligen och är man inte det så går platsen vidare. Därför var vi lite smånervösa när utdelningen började. 1:a kvalplatsen gick direkt.. ( skit tänkte vi ) men andra kvalplatsen rullade ner till 4:an tror jag det var. Då började jag bli nervös på riktigt för Dans skull och när 3.e kvalplatsen rullade vidare neråt så dunkade hjärtat både på mig och Dan alldeles för fort.. Dan´s fru Annie var med på prisutdelningen också och hon var så nervös att hon fick gå ut ur lokalen. Och när speakern ropade ut att kvalplats nummer 3 skulle gå till Dan om han accepterade så var känslorna enorma. Så coolt att Far och Son skall få köra VM i Ironman 70,3 tillsammans. Detta uppmärksammades även av dom som var speakers och av alla medtävlande som var kvar. Det var enormt häftigt för mig att få vara med som publik och se detta… Här skall tilläggas att även Dan var en av ”galningarna” som gjorde Vansbro simningen dagen innan och även körde han Vansbro Triathlon helgen innan. Så myten om att tävla sig i form stämmer till 100% på Dan!

 

Totaltid i mål 04:30:18

 

Patrik Pettersson

Patrik som är en av våra bästa skidåkare fortsätter att imponera i Triathlon efter bra insatser i både Växjö på den Olympiska distansen och i Varberg på Sprintdistansen så slog han på stort i Jönköping. Jag han tyvärr aldrig se något av Patrik under racet så jag fick aldrig några intryck av hans insats, men jag låter hans fina resultat tala för sig självt. Patrik är en enormt snabb cyklist och lyckades i Jönköping springa sin näst snabbaste Halvmarathon någonsin. Grymt bra gjort efter 1,9 km simning och 90km cykel. Han kom in på 16:e plats i sin åldersklass och totalt 163:e plats i tävlingen. Grymt starkt av en kille som bara kört Triathlon i ca 1 år. Jag skulle inte bli ett dugg förvånad om han lyckas kvala in till VM i nästa race!

 

Totaltid i mål 04:47:31

 

Patrik Q8 Johansson

Jag har känt Putte sen jag var liten grabb och handlade smågodis inne på macken hos honom och när man nu blivit äldre och börjat inse vilken idrottare han är så är det bara hatten av som gäller för denna man. Putte går verkligen under mottot ” Han kommer, Han ser, Han segrar”. I Jönköping så körde han på som bara han kan och jag mötte honom ett par gånger på löpningen och hejade på honom, och han såg väldigt pigg och stark ut. Putte var den tredje personen av ”galningarna” som körde Vansbro simningen och inte heller här syntes det ut att ha gett några sviter. Grymt stark som vanligt är allt jag kan säga.

 

Totaltid i mål: 05:05:09

 

Johan Arvidsson

Johan är ju inte heller någon Rookie i Ironman världen med 2 fullföljda Ironman i Kalmar som meriter bland annat.  Jag vet att Johan haft väldigt mycket att göra på sitt jobb och även med Mountain Bike SM så det var imponerade av honom att ställa upp i Jönköping utan att ha kunnat träna som han velat till 100%, men på hans resultat att döma så har detta inte gett några direkta förhinder under tävlingen. Jag mötte och hejade på Johan under löpningen och min förhoppning var att jag skulle hinna ifatt honom på de sista 3 kilometrarna men Johan var alldeles för stark för mig. Mycket bra insats efter sina förutsättningar.

 

Totaltid i mål 05:46:48

 

Mattias Ekman

Jag är väldigt besviken över min egen insats när jag vet att jag skulle kunna köra på 5 - 5.10. Dock håller min djupa formsvacka som jag haft sedan Stockholm Marathon i sig och bryter ner en mentalt. Jag floppade på simningen ( om man ens kan kalla min insats där för simning ) men tryckte på bra på cyklen och det fick jag äta upp på löpningen som blev lite för tuff för mig. Jag vet att det kanske inte var det smartaste draget att springa Viby Marathon helgen innan Jönköping men jag kan inte skylla på det och påstå att jag hade några känningar av det under loppet utan jag var helt enkelt bara för trött och klen innanför pannbenet för att orka, men skam den som ger sig och det skall ändå mycket mer till för att jag skulle ge upp och bryta. En IronMan målgång är alltid en IronMan målgång!

 

Tid i mål: 05:51:55

 

Johan Olsson

Dan´s svåger som även han blivit biten av Triathlon världen på senaste tiden. Johan är en bra simmare och cyklist men tyvärr spökar hans knän på löpningen men med ett pannben av stål så körde han på starkt. Jag vill kalla det att Johan körde ett ”smart” lopp då jag under cyklingen kom ifatt och hann växla några ord med honom och han sa att han tog det lugnt på sista biten av cyklingen för att orka löpningen. Det är bevis på en stark karaktär att veta sina begränsningar och därmed tänker efter lite extra för att hålla ihop hela racet. Att fortfarande kunna tänka så klart i huvudet och utan att stressa upp sig över tiden efter att ha avverkat nästan halva loppet är imponerande. Många andra i hans ställe skulle säkert bara köra på in i kaklet och kanske med det behöva bryta loppet.

 

Tid i mål: 06:42:54

 

Birger Ström

Jag känner inte Birger så väl ännu och han är en relativt ny medlem i Apladalens Löparklubb men långt ifrån en nybörjare i löparvärlden vad jag har förstått och en gammal vän till vår ”profet” i klubben nämligen Micael Lindqvist . Så jag hoppas jag kan göra hans insats rättvisa. Jag vet i alla fall att jag mötte honom på löpningen och fick ett leende när jag ropade heja Apladalen och det är ju ett bra tecken och han såg väldigt pigg ut även om det enda vi båda kunde säga till varandra var ”fasen vad jobbigt det är nu”. Det var Birgers premiär i Triathlonvärlden och det är häftigt och imponerande att han ger sig på en IronMan 70,3 direkt. Jag hoppas att det gav mersmak.  Starkt jobbat i mål!

 

Total tid: 06:33:12

 

Då har jag försökt sammanfatta våran klubbs alla tävlande på bästa vis och jag hoppas alla är nöjda med vad jag skrivit och framförallt att alla är väldigt nöjda med sig själva efter sina fina prestationer för vi alla tog oss i mål. Vi är därmed hjältar allihopa. Finns även en hel del andra som skall ha en eloge. Och vi börjar med Marcus Aronsson från Gnosjö som även han körde racet i Jönköping.. Marcus är en mycket duktig Triathlet och jag vet att han bland annat i Köpenhamn kört en full IronMan på strax över 10 timmar om jag inte minns fel.. Snabbt var det i alla fall.. Jag träffade honom på registreringen och han sa att han inte hunnit med att träna så mycket som han velat detta året men han gjorde ett extremt bra race i alla fall med måltid 05:09:19.. starkt jobbat.. Marcus är även han en kille som lätt skulle kunna kvala in till VM när förutsättningarna är på hans sida och det är lång tid kvar att kval för det är ju inte i Chattanooga förrän september 2017.  Även en annan Gnosjöbo var anmäld men tyvärr fick han beskedet Halsfluss i början av veckan nämligen Robert Nyden . Mycket tråkigt då jag vet att IronMan Jönköping varit hans mål länge. Därför måste man ge honom en extra eloge att han åkte upp och hejade på alla andra tävlande på tävlingsdagen. Mycket starkt att ta sig dit och göra det och vi hoppas att han nästa år anmäler sig till starten igen.

 

Sen vill jag ge största möjliga tack till ALLA som åkte upp och hejade. och så till alla er som skrek ”Heja Apladalen” och ”Heja Värnamo” ja egentligen till allihopa  i publiken som stod utmed simbanan, längsmed hela cyklingen och inne i stan på löpningen, ni är helt fantastiska. Det är såna som ni som gör IronMan tävlingarna oförglömliga

 

Återigen stort tack till alla föreningar och funktionärer som jobbade ideellt och hela Jönköpings kommun och stad för att ni gjorde det möjligt att få en IronMan

 

/ Mattias Ekman