Månadens profil

  • 18 jan 2017

Januari månads profil är en dam som inte varit med i klubben jättelänge men som numera tillhör den skara som alltid dyker upp på tisdagsträningen och ofta även på torsdagsträningarna.......

.....månadens profil är ingen mindre än Maria Sunesson.

Jag fick en pratstund med denna ödmjuka dam som funnit löpningen efter fyllda femtio.

Hej Maria - Hej Micke

Ålder? Bara att erkänna att jag numera tillhör 55+ sedan drygt en månad tillbaka 
Yrke? Är socionom och arbetar som skolkurator 
Familj? Är gift med Claes och vi har 4 vuxna söner. I augusti fick vi vårt första barnbarn, en liten go tös. 
Varför och när började du löpträna? Jag började löpträna för snart 4 år sedan efter att aldrig ha gjort det tidigare. På mellanstadiet var jag ganska bra på sprint, 60 och 100 meter (lite kuriosa, som 12 åring sprang jag 100 m på 13,0 sek och slog även killarna som var äldre än mig), men längre distanser har jag aldrig löptränat. Norrlänning som jag är gillar jag dock längdskidåkning men har inte åkt så mycket sedan jag blev tonåring. Vintern 2010/2011 köpte jag nya längdskidor och började åka lite. Vintern 2012/2013 kom jag igång och åkte igen. Det gick att åka skidor till i slutet av mars det året och när snön försvann så kände jag att vad ska jag göra nu, jag kan ju inte bara lägga av. En kompis till mig hade börjat springa något år innan och hon berättade att hon började springa mellan två lyktstolpar och gå till nästa för att sedan springa till nästa. Ett halvår senare orkade hon springa 5 km. Kan hon så kan jag tänkte jag även om våra förutsättningar var ganska olika. Jag hade kraftig övervikt vilket inte hon hade men jag började i alla fall. 
I samband med detta pratade jag med min ena syster som också behövde komma igång och röra på sig. Vi kom överens om att utmana varandra att vi ett år senare skulle "springa" Vårruset. När jag sedan pratade med min andra syster som då bodde i USA så råkade jag säga att jag hade en dröm och det var att jag skulle vilja åka Tjejvasan. Då säger hon; Vad säger du, ska vi köra Tjejklassikern när jag kommit hem från USA? Jag är på, svarade jag och på den vägen är det.... 
Hur många gånger i veckan tränar du? och hur tränar du? Jag försöker att träna minst 3 gånger i veckan. Under sommaren och hösten tränade jag med ALK på tisdagar och torsdagar och på lördagarna blev det oftast ett långpass. När jag inte orkar springa så går jag en bit och får på det sättet ihop mitt långpass. Just nu så blir det träning med ALK på tisdagar, styrketräning en dag i veckan samt att jag försöker att åka så mycket skidor som möjligt när det finns snö eftersom jag ska köra Tjejvasan igen. Om det inte går att åka skidor så blir det ett löppass till. 
Målsättningar med löpåret 2017? Att klara milen under 60 minuter och att klara av Göteborgsvarvet. Sedan får vi se vad det blir mer. Tjejmilen med mina systrar och min tremänning (syssling på norrländska) är också inbokat. 
Vad ser du för fördelar med att vara medlem i ALK? Framförallt den härliga gemenskapen och att alla är välkomna, man behöver inte vara elitlöpare utan även såna jag som inte orkar springa hela sträckan på träningarna. Jag gillar devisen "alla ska med" som funnits med på klubbens Facebooksida vid inbjudningar till träningar. På träningarna får man ofta höra "bra jobbat". 
Något som kan utvecklas i klubben? Jag har varit med så kort tid så jag tycker det är svårt att uttala mig om det. 
Bästa löparminne? Det är nog andra gången som jag sprang Lidingö tjejlopp tillsammans med min syster. Innan hade vi gjort våra lopp under Tjejklassikern helt olika och sa innan vi startade att vi skulle göra våra egna lopp men vi sprang verkligen tillsammans. Att jag samtidigt förbättrade min tid från 1:27:45 till 1:09:03 gjorde ju inte saken sämre. Den procentuella förbättringen kommer jag aldrig mer att göra om. 
Främsta egenskap som löpare? Det är nog att när jag bestämt mig för en sak då genomför jag den också. Även om det är motigt med träningen ibland och jag tänker att jag kanske ska korta ner rundan idag så biter jag i och genomför det jag tänkt. 
Sämsta egenskap som löpare? Det måste nog vara att jag fortfarande har några kilos övervikt att släpa runt på..... 
Övrigt? Det är aldrig för sent att börja träna. Kunde jag börja löpträna så kan nog de allra flesta göra det om de vill! Mitt motto har blivit att "även om man bara springer lite så är det bättre än ingenting". Man behöver som sagt var inte vara speciellt snabb löpare för att gå med i löparklubben så jag säger; vill du springa tillsammans med andra så tveka inte att komma på träningarna. Det är alltid någon som springer (och går bitvis om man inte orkar) tillsammans med de som är långsammast. Du blir aldrig lämnad ensam!!!
Tack för pratstunden Maria och lycka till med löpningen och allt annat här i livet framöver. Vi håller alla tummar för att du fixar milen under 60 minuter, slår syrran på tjejmilen samt slår alla kenyaner i Göteborgsvarvet under 2017.