Vasaloppet Öppet spår

  • 27 feb 2017

Andreas Berg debuterade i vasaloppet i söndags på en fantastiskt bra tid 6h och 41min. Här nedan berättar han om hur han upplevde detta klassiska lopp.

Öppetspår söndag 26 februari.
Vi var några stycken Värnamobor och ALK:are som startade Vasaloppsveckan med både tjejvasan och öppetspår inför "riktiga Vasaloppet".
Vädret såg ut att bli på vår sida med ett par minusgrader under hela loppet och ingen nederbörd. Det kom lite snö på natten som månne gäckade en och annan vallare och som gav lite sämre glid men förutsättningarna kunde inte varit mycket bättre. De som valde att åka måndags fick sannolikt en något jobbigare upplevelse vilket också syntes på Oskar Svärds tid som var den bästa på måndagen. Vasaloppet har för mig varit lite av en dröm att få köra men det har liksom inte riktigt blivit av genom åren. Nu får vägen dit gå via öppetspår som gjorde insteget lite lättare och gav mig tillfälle att få samma upplevelse men åtminstone delvis slippa köer i starten. För er som går i tankar att köra så tog första 3 kilometrarna ca 30 minuter och då startade jag 07:00 och stod där flaggorna slutar sett från startlinjen. Det tar med andra ord en stund även på ett öppetspår. Möjligen kan en seedad starttid i Vasaloppet med snabbare åkare framför och jämbördiga vid sidan ge en bättre sluttid. Detta är bara spekulationer från min sida och naturligtvis avvägt hur man lägger upp loppet i övrigt. Det finns ju gott om tid att ta ut sig under färden mot Mora. Fick tipset av en vän att njuta lite också vilket jag faktiskt tyckte jag gjorde stundtals. Naturupplevelsen är storslagen när man väl hinner titta och då och då bröt solen igenom och värmde skönt. I Mångsbodarna möttes jag av ett glatt Andreas! döm av min förvåning där stod Maria Sunesson och hejade. Hon hade varit uppe och kört tjejvasan dagen innan, riktigt peppande inför de stundande milen. Logistiken runt loppet fungerar perfekt med allt ifrån väskinlämning, påsen för överdragskläder som man bara kastar vid startplatsen till skidinlämning, busstransporter och duschar, någon har tänkt till. I Eldris träffade jag på ytterligare ett känt ansikte i Johan Engman och vi han växla några ord. Även Johan Arvidsson körde för klubben och vi kom alla 3 in på tider runt 7 timmar. Totalt var det ett 30 tal Värnamobor som antog utmaningen denna söndag. Jag hoppas detta kan inspirera någon till att pröva nästa år och för min del var det absolut inte sista gången. En sak är säker jag kommer följa loppet på söndag från soffan / spinningcykeln och hålla ett litet extra öga på klubbmedlemmarna som kör då. Stort lycka till och hoppas Ni får samma angenäma upplevelse som jag fick.

Vid knapparna Andreas Berg