Ännu ett PB av Mattias Ekman

  • 15 sep 2019

Mattias fortsätter outtröttligt säsongen med att slå ännu ett personbästa

Denna gången var det i Köpenhamn halvmarathon där Mattias sprang in på den utmärkta tiden 1,17,02 att Mattias "bara" var 351:a på denna fina tid visar att Köpenhamn ståtar med ett grymt startfält.

Noterbart är att det blev värlsrekord på halvmaradistansen på osannolika 58,01 av Geoffrey Kamworor Kenya

Grattis till både Geoffrey och Mattias!

Läs Mattias egna från Köpenhamnsäventyret

"Jag och Anders Eckerström har länge skojat om att vi ska ”göra upp” på halvmaraton distansen och efter några riktigt bra lopp sista tiden kände jag mig redo och hörde av mig till Anders och vi bestämde oss för att duellen skulle bli på Köpenhamn halvmaraton. Jag hade 2 riktigt bra millopp i benen både från Vetlanda och Jönköping och kände mig stark och med gott självförtroende inför loppet tills jag fick veta att Anders gjorde ett superlopp i Malmö på midnattsloppet. Tyvärr blev Anders sjuk dagarna innan loppet och valde i sista stund att inte starta vilket var ett klokt beslut. Detta blev ändå lite tråkigt för mig då vi båda kände oss i bra form och jag hade hoppats att vår kamp skulle ge mig ett nytt PB och förhoppningsvis gå i mål någonstans precis under 1,19.

Loppet skulle gå av stapeln vid 11,15 på söndagen och det var faktiskt riktigt häftigt att stå precis bakom eliten som värmde upp i fållan framför oss. När startskottet gick av så blev det genast ganska trångt och eftersom alla startade samtidigt så var det svårt att få flyt i löpningen. Detta höll i sig i cirka 6-7km innan man kände att det lättade. Trots trängseln så höll jag god fart under 3,40 per kilometer vilket kändes bra då jag hade hoppats klara en snittfart på kanske 3,48. Loppet flöt på fantastiskt bra och vädret var helt sagolikt att springa i med lite duggregn och 14-15 grader. Det kom en del rejäla kastvindar vid en del tillfällen men kan inte skylla på att det påverkade mig överdrivet mycket. När jag närmade mig sista 5km så började jag kalkylera i huvudet vad jag skulle klara för sluttid. Insåg att jag hade en liten möjlighet att slå Mickes halvmara tid på 1,17,51 om jag höll i. Det är så svårt i alla fall för mig att uppskatta vilken sluttid det blir men när vi svängde upp på den långa raksträckan mot målet insåg jag till slut att om jag ger allt jag har så kan jag klara det och det höll hela vägen i mål. Tittade på klockan och insåg att jag hade krossat tidigare PB som var 1,19,18 då klockan visade 1,17,10. Jag var supernöjd men som vanligt vill man ju ha den officiella tiden eftersom jag vanan trogen försöker starta klockan innan mattan och stänga av efter så vet man ju att det blir några sekunder hit och dit, tyvärr oftast sekunder mer än vad klockan säger men i detta fallet fick jag en smärre chock då jag såg det officiella resultatet som blev 1,17,02. Jag måste ha förvirrat mig i den röriga starten och startat klockan alldeles för tidigt. Jag hann bara precis ta upp min telefon då jag såg ett mess från Anders som ödmjukt grattade mig för tiden samtidigt som han lite surt med glimten i ögat skrev att han inte gillade att jag slagit hans halvmara tid på 1,17,05. Jag hade inte koll på denna tiden så det blev ju en extra glad nyhet för mig. Även om jag och Anders inte stod på startlinjen tillsammans så blev det visst en kamp ändå. Anders är dock inte den som ger sig och jag är övertygad om att han kommer ge mig en rejäl match inom en snar framtid.

Loppet i sig var supertrevligt och mycket folk som hejade. Funktionärerna var supertrevliga och hjälpsamma. Det är enkelt att ta sig till Köpenhamn vilket gör att det kanske kan bli en tävling för en framtida klubbresa. Den lilla biten man kan klaga på är kanske den trånga och röriga starten."