En Svensk Klassiker

  • 1 okt 2023

image: En Svensk Klassiker

Under 2023 har Mimmi Svensson och Lovisa Svensson från ALK genomfört en Svensk Klassiker tillsammans. Läs här nedan om deras upplevelse av Öppet spår 90 km, Vättenrundan 315 km, Öppen älv/ Vansbro simningen 3 km samt Lidingöloppet 30 km.

Berätta lite kort om din upplevelse av loppen i en svensk klassiker? 

Mimmi: Vi har haft otroligt bra väderförhållanden under samtliga lopp och stämningen har varit fantastisk. Alla loppen har sin egna prägel och är något alla bör uppleva. 

Lovisa: Väldigt roliga lopp som alla har sin charm på olika sätt 

Vad har varit största utmaningen under klassikern både vad gäller lopp men också i förberedelserna? 

Mimmi: Vasaloppet då jag inte är någon van skidåkare. Var orolig för de beryktade risbergsbackarna men överlevde utan benbrott. Började hösten 2022 med att anmäla mig till Patriks nybörjarkurs i rullskidor. Trodde vissa gånger att jag skulle dö men höll i och märkte en stor utveckling. Så fort snön kom till Värnamo var det att ta på sig skidorna och ge sig ut i spåren. Blev även två resor till fjällen Idre och Sälen. Bristen på snö i söder gjorde träningen utmanande.   

Lovisa: Helt klar Vätternrundan! Har inte cyklat landsväg tidigare så det var absolut en utmaning. Jag kommer ihåg vilken stor tröskel det var att ta sig till cykelklubben första gången. Då hade jag knappt suttit på cykeln tidigare. Jag visste inte riktigt hur man växlade och vågade knappt prova det heller. Låg gärna minst 1 meter bakom hjulet framför i klungan. Och att ta upp vattenflaskan för att dricka var inget att tala om de första rundorna. Ovanpå det smärtsamt för rumpan, domnande ben, stel nacke. Jag kunde inte ens pumpa däcken själv. Men sen, sakta men säkert började jag lära mig, våga mer och känna mig lite tryggare på cykeln. Jag fick jättemycket hjälp och pepp från personer i cykelklubben. Första långpasset var fruktansvärt minns jag men tog mig hem tack vare de andra i gruppen som bäddade in mig längst bak i klungan, puttade på mig i uppförsbackar och matade mig med gels och bars. Det finns mycket mer att säga men Vätternrundan var absolut största utmaningen både mentalt och förberedelsemässigt. 

Vad har varit roligast? Och vad är du extra nöjd med?

Mimmi: Alla lopp har varit roliga på sitt sätt. Men jag får nog säga Lidingöloppet som blev ett bra avslut på klassikern. Åkte med ett trevligt gäng Ekman, Gasellen och David som förgyllde hela resan och sova i gympasal är en upplevelse som ger en speciell Lidingöanda. Mest nöjd är jag nog med Vasaloppet då det är den gren jag är minst van vid. 

Lovisa: Allt var roligt! Men roligast var nog ändå Vasaloppet. Då åkte jag tillsammans med min sambo och vi gjorde alla förberedelser tillsammans. Även om vi la mycket tid på träning fick vi samtidigt umgås lika mycket vilket var fantastiskt! Men det jag är mest nöjd med är Vätternrundan. Att jag med mitt pannben och ändå så lite erfarenhet och Värnamo cykelklubb förstås - cyklade hela vägen runt på 8h48min. 

Hur ska du fira en bra genomförd klassiker? 

Mimmi: Ska fira med ”träningskompisarna” hemma. Har även beställt hem diplom och medalj. 

Lovisa: Soffläge ett par veckor och njuta av prestationerna. Samt gå ut och käka nån kväll med träningskompisarna 

Är du sugen på att göra en klassiker igen? 

Mimmi: Ja absolut. 

Lovisa: Absolut!